Spektrumkvarteret

Årsrapport 2021

Før Oslo Spektrum ble bygget bestod området av en parkeringsplass, et stort veikryss og en bensinstasjon. Behovet for oppgradering av området var stort, og byens politikere var visjonære og handlekraftige da ideen om Oslo Spektrum ble skapt. 

I desember 1990 åpnet Oslo Spektrum for første gang dørene for publikum – et teglstens landemerke med kunst av Rolf Nesch midt i et travelt bymiljø. Siden den gang har hester, hunder, nobelprisvinnere, internasjonale superstjerner, idrettsutøvere, konsertentusiaster og hundretusenvis av konferansedeltagere vært innom dørene. Og det er nettopp mylderet av folk som kjennetegner det vi gjør og alltid har gjort gjennom våre møteplasser og tilrettelegging for dette. En innendørs flerbruksarena, midt i hovedstaden, som fylles med konserter og show når norske og internasjonale artister gjester Oslo, i tillegg til idrettskonkurranser, messer, arrangementer og konferanser. I dag liker mange å tenke på Oslo Spektrum som Norges råeste møteplass som har bidratt til livslange minner for sine besøkende. 

Gjennom prosjektet Spektrumkvarteret ønsker vi igjen å være driveren for et nytt løft for Oslo og hele befolkningen i både hovedstadsområdet og landet for øvrig.  Vår ambisjon er å utvide Oslo Spektrum og åpne området for byen og befolkningen. Det originale «Spektrum» skal bestå, men vi ønsker flere scener og et kongressenter av internasjonalt format som skal bidra til at vår virksomhet skaper enda større positive ringvirkninger lokalt, regionalt og nasjonalt.  I dag er Norge klart minst i Norden på internasjonale konferanser. Inspirert av Madison Square Garden i New York ønsker vi derfor å bygge en blackbox-sal, Spektrumssalen», med kapasitet til om lag 3 000 mennesker. På bygulvet ønsker vi å åpne opp med kafeer, restauranter og utadrettet virksomhet som skaper liv og røre i området.  

I tillegg ønsker vi at det nye tilbygget skal romme over 1 000 kontorplasser. Både nytt og eksisterende næringsliv i Oslo trenger lokaler, og ingenting er bedre enn at det legges til rette for dette midt på Norges største kollektivknutepunkt. Kontorseksjonen vil også være viktig for stiftelsens finansiering av den nye Spektrumssalen.  

Med Oslo Spektrum Arena, Spektrumssalen, kontorarbeidsplasser og utadrettet virksomhet på bygulvet, kombinert med bærekraftambisjoner på høyeste nivå, vil prosjektet både være viktig for å sette Oslo på det internasjonale kongresskartet. I tillegg vil det gi hele nærområdet et stort løft sammenlignet med hvordan området fremstår i dag.  

Arbeidet med Spektrumkvarteret har stått sentralt også i 2021. Gjennom året har vi fullført reguleringsforslaget med basis i enigheten rundt et omforent planforslag med Riksantikvaren og Plan- og bygningsetaten i Oslo. Endelig planforslag ble sendt inn november 2021. Videre har vi startet arbeidet med å videreutvikle de innvendige løsningene for å optimalisere disse med tanke både på å konkurrere i det internasjonale og nasjonale kongressmarkedet, og for skape et attraktivt kontorprodukt.  

Det er forventet at plansaken sendes til behandling av byrådet i Oslo i løpet av sommeren 2022, og at byrådet vil være i stand til å sluttbehandle planforslaget innen utgangen av 2022. Forutsatt et positivt byrådsvedtak i løpet av skissert tidsperiode, kan byggearbeidene starte i løpet av 2024 med endelig ferdigstilling av bygget mot slutten av 2026.  

Innholdsoversikt

Søk

2021