Adm. dir har ordet

Årsrapport 2021

Alt blir bra…!? 

2021 ble nok et krevende år for Stiftelsen Norges Varemesse. Året startet med videreføring av forbudet mot arrangementer og påbud om hjemmekontor. Helsemyndighetene meldte om forsinkelser i vaksineleveranser og muterte virus. Ingen kunne si noe om årets utsikter og statsminister Erna Solberg opererte med ulike scenarier for gjenåpning av samfunnet.  Det var heller ingen som med sikkerhet kunne si når vi ville komme tilbake til normal drift. Dette gjorde det svært krevende for vår virksomhet å planlegge frem i tid. Ved inngangen av året var store deler av staben i konsernet fortsatt permitterte. Det var en tung og krevende tid for alle.  

Regjeringens løpende regulering av sosial kontakt mellom mennesker fortsatte store deler av første halvår i 2021. Det var umulig – og forbudt – for våre to arenaer i Oslo og Lillestrøm å gjennomføre noe som lignet normal aktivitet. Varemesser og de fleste typer andre arrangement var ikke tillatt. Selv om organisasjonen jobbet tappert med å finne alternative bruksmåter og ved å legge til rette for fleksible digitale arrangementskonsept, ble det umulig for både oss og potensielle kunder å planlegge frem i tid i mangel på forutsigbare rammebetingelser.  

“Valget var enkelt. Våre ansatte ble vår førsteprioritet. Uten dyktige medarbeidere ville byggene forbli tomme også etter endt pandemitid. Våre ansatte innehar kritisk arrangementskompetanse som er opparbeidet gjennom mange års erfaring.” 

Oslo Spektrum gjennomførte enkelte digitale produksjoner og Norges Varemesse fungerte som vaksinesenter for lokalbefolkningen i området. I tillegg ble det det gjennomført noen få filminnspillinger inne i messehallene under strenge smittevernfaglige tiltak.  

Selv om rammebetingelsene var meget krevende, kunne vi ikke annet enn å tenke fremover og fortsette å jobbe for at vi igjen kunne komme i normal drift. Valget var enkelt. Våre ansatte ble vår førsteprioritet. Uten dyktige medarbeidere ville byggene forbli tomme også etter endt pandemitid. Våre ansatte innehar kritisk arrangementskompetanse som er opparbeidet gjennom mange års erfaring. Det ville være katastrofalt dersom deler av staben gikk over til ny jobb. Selv om vi ikke visste når vi kunne starte opp normal drift igjen, valgte vi å starte gradvis med tilbakekalling av nærmere 50 permitterte årsverk i begynnelsen av januar. I april 2021 var alle permitterte tilbake i jobb. Dette var en viktig milepæl for oss i en ellers fortsatt usikker og uforutsigbar tid.   

“Samholdet, tålmodigheten, kreativiteten og ikke minst troen på at dette skal vi klare å komme oss igjennom, har vært helt avgjørende for hvor vi er i dag. Jeg er svært takknemlig og stolt av å kunne lede en bedrift med så mange flotte og tilpasningsdyktige medarbeidere. “   

De ansatte har vært våre fremste helter under pandemien. Måten de har håndtert den krevende situasjonen på med en arbeidsplass i krise, har betydd alt for at selskapet har lykkes med å komme seg igjennom en svært vanskelig tid.  Jeg er svært takknemlig og stolt av å kunne lede en bedrift med så mange flotte og tilpasningsdyktige medarbeidere.     

Etter lengre tids jobbing for at myndighetene skulle sidestille varemesser med ordinær handel, kom endelig den gode nyheten i mai måned om at gjennomføring av varemesser igjen ble tillatt. Selv med antallsbegrensinger og strenge krav på smittevernsområdet, ga dette oss troen på at flere arrangement kunne gjenoppta planleggingen og gjennomføres som opprinnelig tiltenkt fra høsten 2021.  Lørdag 25. september kl.16 ga regjeringen klarsignal til at samfunnet kunne gjenåpnes etter 561 dager med strenge restriksjoner. Ventetiden var endelig over, og da var det godt å ha alle på plass.   

Ketchup-effekt og nye 100 år 

Virksomheten vår ble etter gjenåpningen kjørt i gang igjen med full kraft til glede for våre ansatte, samarbeidspartnere og leverandører. Og for en suksess det ble! Folk strømmet til arrangementene og vi gikk fra munnbind og isolasjon til klemming, gjensynsglede og håndhilsning. Stiftelsens formål ble igjen bekreftet, og har vel aldri stått sterkere – folk vil møte folk.  

“Hele Stiftelsen Norges Varemesses økosystem ble dratt i gang igjen etter år i dvale.  Og for en suksess det ble!  Folk strømmet til arrangementene og vi gikk fra munnbind og isolasjon til klemming, gjensynsglede og håndhilsning. Stiftelsens formål ble igjen bekreftet, og har vel aldri stått sterkere – folk vil møte folk! “  

Arrangementer som Oslo Motor Show slo alle tidligere publikumsrekorder, med et besøkstall på nærmere 50 000. Også Agroteknikk som representerer Norges største møteplass for landbrukssektoren opplevde svært god publikumstilstrømning. I en ellers hektisk tid lykkes vi dessuten med å feire vårt eget 100 årsjubileum, ett år etter opprinnelig plan. Det føltes fantastisk, og med over 500 gjester ble det en svært minnerik og flott kveld hvor ansatte, kunder, leverandører og støttespillere ble kjent med vår stolte 100-årige historie og viktigheten av stiftelsens samfunnsoppdrag.   

For å peke fremover de neste 100 år, samt videreutvikle stiftelsen i takt med samfunnsutviklingen for øvrig, ble det samme kveld avslørt at Norges Varemesse byttet navn til NOVA Spektrum. Et navn som tar vare på historien og dekker bredden i alt vi gjør. Navnet er et løfte til våre gjester og hjembyen vår Lillestrøm, og viser slektskapet til Oslo Spektrum.  
 

Enda en ny nedstengning 

Oslo Spektrum hadde en svært hektisk kalender på slutten av 2021. Barn og voksne gledet seg til juletradisjon med forestillingen Putti Putti Plott og julekonserter.  På Lillestrøm skulle det arrangeres julemarked, Jul i Viken. Dessverre ville omikronviruset det annerledes, og vi opplevde nok en gang at begge våre arenaer ble fullt nedstengt – og at planlagte arrangement måtte avlyses og utsettes enda en gang.  

Dette var ikke den avslutningen vi hadde håpet på for 2021, og enkelte tok denne siste nedstengingen ekstra tungt. Heldigvis var pandemien i ferd med å gå over i en ny fase, og vi var opptatt av å forsikre våre medarbeidere om at det ikke var aktuelt med nye permitteringsrunder. Målet var å få uthvilte og opplagte medarbeidere på jobb for et nytt år med nye muligheter.  Og det ble som vi håpet på – alt blir bra til slutt! 

En stor takk til alle medarbeidere som har stått på og vært svært tilpasningsdyktige i et svært krevende år.  

Innholdsoversikt

Søk

2021