Ringvirkninger

Årsrapport 2022

Positive ringvirkninger i milliardklassen

Møteplassene Stiftelsen NOVA Spektrum skaper og legger til rette for gir store positive ringvirkninger i form av flere lønnsomme arbeidsplasser og økt verdiskaping. Det samlede økonomiske fotavtrykket er på hele 2 566 fulltids-arbeidsplasser og 2,3 milliarder kroner i årlig verdiskaping.  

0
Fulltidsarbeidsplasser
0
Milliarder kroner i årlig verdiskaping

Samfunnsøkonomisk Analyse har i 2022 gjennomført en ringvirkningsanalyse på oppdrag for Stiftelsen NOVA Spektrum. Formålet med analysen er å kartlegge hvordan NOVA Spektrum og Oslo Spektrum påvirker egne omgivelser når det kommer til de økonomiske effektene av alle messene, arrangementene, konsertene og øvrige events som stiftelsen skaper og legger til rette for.  

2 566 arbeidsplasser  

Det samlede økonomiske fotavtrykket som stiftelsen skaper gjennom sin aktivitet representerer hele 2 566 fulltidarbeidsplasser, hvorav 7 av 10 er i eget nærområde. I realiteten gir hvert årsverk i NOVA Spektrum og Oslo Spektrum grunnlag for hele 9 årsverk totalt i egne omgivelser. Til sammenligning gir hver industriarbeidsplass opphav til 2,5 nye årsverk.  

De store positive ringvirkningseffektene av NOVA Spektrum gjør virksomheten til en av de største arbeidsgiverne på Romerike.

2,3 milliarder i verdiskaping 

På årlig basis bidrar Stiftelsen NOVA Spektrum til drøyt 2,3 milliarder kroner i verdiskaping. Store deler av beløpet knytter seg til de positive ringvirkningene som oppstår i viktige bransjer som handel, service, servering og overnatting hver gang det er arrangement i NOVA Spektrum og Oslo Spektrum. I tillegg genereres det også betydelig verdiskaping i virksomhetene som inngår direkte i verdikjedene NOVA Spektrum og Oslo Spektrum er en del av, og ofte representerer viktigste ledd i.  

Hver krone i verdiskaping i NOVA Spektrum og Oslo Spektrum, legger grunnlaget for mer enn 10 ganger så mye i samlet verdiskaping. 

Salg under og etter messer og arrangement

Rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse synligjør også hvor viktig messer og arrangement i NOVA Spektrum er som salgs- og markedsføringskanal. Samfunnsøkonomisk Analyse anslår at utstillerne som er representert på møteplassene til NOVA Spektrum, omsetter varer og tjenester under og etter arrangementene for opp mot 2,9 milliarder kroner. Dette danner grunnlaget for mer enn 1 000 arbeidsplasser rundt i landet. 

Beregningene Samfunnsøkonomisk Analyse har utført på oppdrag for Stiftelsen NOVA Spektrum har fått stor oppmerksomhet, og er blitt lagt merke til av både media, Stiftelsestilsynet og næringslivsorganisasjoner.  

 
Om rapporten

Rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse tar utgangspunkt i tall for sist tilgjengelige regnskapsår og siste år med ordinær drift før koronapandemien (2019). Rapporten vil bli oppdatert på jevnlig basis kommende år for å måle utviklingen av positive ringvirkningseffekter over tid. Dette må sees i direkte sammenheng med at Stiftelsen NOVA Spektrum gjennom sin virksomhetsstrategi har en målsatt ambisjon om å fordoble ringvirkningene av egen aktivitet i årene som kommer.  

Innholdsoversikt

Søk